Home > Beveiliging onderschept bombrief bij Eurojust

Meerdere Europese instellingen ontvingen in december 2003 en januari 2004 bombrieven die afkomstig waren uit de Italiaanse stad Bologna. De bombrief die aan Eurojust was gericht werd gelukkig op tijd ontdekt door de beveiliging van Eurojust.

Naast Eurojust werden er onder meer ook bombrieven verstuurd naar Europol, de Europese Centrale Bank (ECB), het woonhuis van commissievoorzitter Prodi en het gebouw van de Europese Commissie. Er zijn bij deze aanslagen geen gewonden gevallen.

Anarchisten achter de aanslagen

De bombrieven zijn verstuurd door Italiaanse en Griekse anarchisten. De explosieven waren verpakt in een pakketje ter grootte van een boek maar kwamen niet door de security check van Eurojust heen. Na alarmering heeft de EOD het pakket verder onderzocht en onschadelijk gemaakt. Het kantoor was ten tijde van dit incident nagenoeg onbemand dus van een grote ontruiming was geen sprake.

Wereldnieuws

Veel media, waaronder CNN, BBC, the Guardian, De Standaard en NU, hebben aandacht aan deze incidenten besteed.

Na afloop werd begin 2004 een congres georganiseerd waar alle betrokken partijen de handen ineen hebben geslagen om Europese organisaties nog beter tegen deze dreiging te beschermen.