Home > In Nederland zijn zeker elf poederbrieven ontdekt

Op 17 november 2020 werden in Nederland zeker elf poederbrieven ontdekt. Zes ervan werden bij verschillende organisaties in Amsterdam bezorgd en een zelfs in een ziekenhuis in Rotterdam. Maar hoe herken je een poederbrief?

De Telegraaf schrijft: “Een woordvoerster van het Rotterdamse Ziekenhuis vertelt dat de brief dinsdag via de gebruikelijke weg binnenkwam in de postkamer. Helemaal zeker is niet of hij echt door de postbode is bezorgd, maar hij belandde in ieder geval wel in de handen van één van de medewerkers. Toen die de envelop opende, bleek er een poederig goedje in te zitten. De brandweer stelde bij een eerste inschatting vast dat het vermoedelijk om een vorm van pesticide ging.”

Hoe schadelijk is een poederbrief

Poederbrieven worden al decennia lang verstuurd en zorgen altijd dat de schrik er goed in zit bij ontvangers. En terecht want het is met enige moeite echt mogelijk om hier flinke schade mee aan te richten. Vooral de onwetendheid bij betrokkenen van de aangetroffen stof levert al onrust op. En dat is vaak precies de bedoeling van de aanslagpleger.

Media TV heeft een video geplaatst van de hulpdiensten die bij dergelijke gevallen worden ingeschakeld. U bent als ondernemer de controle voor een bepaalde tijd in elk geval even kwijt. Denk u eens in wat voor effect dat heeft op de continuïteit van uw bedrijfsvoering en de integriteit van uw organisatie in het algemeen of uw dienstverlening in het bijzonder.

Hoe herken je een poederbrief

Het is in veel gevallen goed mogelijk om een poederbief te herkennen. Dit vergt wel enige training en ervaring maar het is het waard om hierin te investeren. Denk eens aan het effect op de organisatie als een verdacht postpakket of brief wordt ontdekt. De directe schade kan erg groot zijn. Vaak wordt een pand ontruimd en kunnen medewerkers een tijd lang niet door met hun werk. Zeker bij dienstverlenende organisaties zoals een ziekenhuis of bij een publieksevenement is de impact dan zeer groot. Maar ook de indirecte schade enorm groot zijn. Mensen kunnen overstuur raken als ze een dergelijk incident hebben meegemaakt. Ook kunnen mensen hun werk als postkamermedewerker of secretaresse misschien niet meer zonder angst uitvoeren.

Wil je weten hoe je poederbrieven kan herkennen, of wil je weten wat je precies moet doen? Bestel dan de gratis infographic op deze website. Ook bij het geven trainingen of het opzetten van een gedegen beleid of het organiseren van oefeningen helpen wij U graag. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn er om u te helpen dit risico beheersbaar te houden.

Kennisbank over poederbrieven

In de kennisbank op deze website kunt u meer informatie vinden over de dreiging van poederbrieven en wat u moet doen om het risico te beperken.