Home > Jumbo-afperser gebruikte verjaardagskaart

In het Misdaadcollege spreekt Rick Nieman met politie en justitie over de manier waarop ze een geruchtmakende zaak hebben weten op te lossen. Zo werd ook de Jumbo afpersingszaak behandeld waaruit bleek hoe de afperser te werk ging.

Werkwijze van de Jumbo-afperser

Alex O, ook wel de Jumbo-afperser genoemd kwam in 2015 in het nieuws door met gevaarlijke explosieven de supermarktketen Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle af te persen.

Alex gebruikte daarbij onder meer een verjaardagskaart. Wie de kaart openmaakt hoorde het liedje ‘Dans je de hele nacht met mij’. Verjaardagskaarten zijn een bekende MO bij bombrieven omdat daar eigenlijk al een soort ontstekingsmechanisme in zit. In dat geval is het horen van het liedje meestal het moment dat ook de bom af gaat.

In het geval van de Jumbo belde een medewerker de politie toen hij uit de envelop een wit poeder tevoorschijn zag komen. Uiteindelijk worden de landelijke specialisten van de politie erbij gehaald en blijkt er een explosief in de kaart te zijn verborgen.

Als de kaart door de medewerker was geopend dan hij hij ernstig gewond kunnen raken. In de kaart zat namelijk twee gram TATP. Dit is een zeer explosieve maar tevens onstabiele stof die veelal bij terroristische aanslagen wordt gebruikt. De politie zegt dat een halve gram voldoende is om je hand kwijt te raken.

Lees meer over deze zaak op WNL