Home > Brief met ricine onderschept bij Witte Huis

De veiligheidsdienst van het Witte Huis heeft deze week een brief onderschept die het dodelijke gif ricine bleek te bevatten. De brief was bestemd voor president Trump.

Er is nog niets bekend uit het onderzoek maar ricine komt vooral voor in de vorm van (wit) poeder of kristalvorm.

De gifbrief werd ontdekt bij een standaard controle. De post voor het Witte Huis wordt altijd gescreend door de veiligheidsdienst.

De afgelopen jaren zijn in de VS vaker brieven met ricine verstuurd, onder meer naar toenmalig president Obama en naar de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg. De veiligheidsdiensten zijn wat dat betreft dus al gewaarschuwd.

Ricine is een gif dat uit de bonen van de tropische wonderolieboom kan worden gewonnen. Het kan iemand binnen 36 tot 72 uur doden en er is geen tegengif bekend. De wonderboom of castorolieplant is een plant die in Nederland wel als sierplant en in wat zuidelijker streken voor de olie wordt gekweekt.
Ricine is wateroplosbaar en de productie is relatief gemakkelijk en goedkoop. Het gif kan worden ingeademd, ingeslikt of ingespoten en er bestaat geen tegengif. Zelfs in kleine hoeveelheden is ricine in zuivere toestand dodelijk. De dodelijke dosis voor een mens is 0,03 milligram.

Lees meer in de Kennisbank van deze site, op de pagina van de NOS en Wikipedia