Home > Overzicht bombrieven Nederland in 2020

Begin dit jaar, nog voor de corona crisis, was Nederland in de greep van bombrieven. Meerdere bombrieven weren in Nederland bij verschillende bedrijven bezorgd.

Enkele waren uitsluitend een waarschuwingsbrief maar er zijn er ook een aantal ontploft. In totaal hebben tien verschillende bedrijven sinds eind 2019 dreigbrieven ontvangen.

De afzender is tot nu toe nog niet opgepakt en dus ook nog niet bekend. Het gaat om een afpersingszaak waar de dader bitcoins eist van de bedrijven aan wie hij de brieven stuurde.

Het is zorgwekkend dat de dader nog niet is opgepakt. Houdt dus rekening met een vervolg op deze aanslagen als de kantoren na de crisis weer open gaan!

Waar en wanneer werden de bombrieven tot nu toe bezorgd?

2 januari 2020
Direct op de eerste werkdag na nieuwjaar werd op 2 januari 2020 bij een aantal bedrijven een bombrief ontdekt. Het ging hier om een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een autobedrijf en tankstation in Rotterdam.

3 januari 2020
Een dag later blijkt ook het Okurahotel in Amsterdam een bombrief te hebben ontvangen. De explosieven gingen niet af, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.
De ABN Amro bank in Maastricht ontvangt geen bombrief maar een waarschuwingsbrief zonder explosieven. De brief komt van dezelfde afzender maar de politie laat verder niets los over de inhoud van de brief. Een ander bedrijf in de Limburgse hoofdstad heeft geluk: een explosief dat voor het bedrijf bestemd was, werd retour gestuurd naar het Centraal Invorderings Bureau (CIB) in Rotterdam, waar het brandschade aanricht. De meeste brieven werden verstuurd uit naam van het CIB dat zelf verder niets met de afpersingzaak te maken heeft.

6 januari 2020
Wederom ontvangen twee bedrijven in Amsterdam een waarschuwingsbrief.

10 januari 2020
Bij een postsorteercentrum van PostNL in Amsterdam wordt een nieuwe bombrief aangetroffen.

12 februari 2020
In het postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen explodeert een bombrief. Hierbij raakt gelukkig niemand gewond.
Ook in Kerkrade ontplofte rond 08.30 uur een bombrief in een post sorteerbedrijf aan de Wiebachstraat. Er vielen wederom geen gewonden.

13 februari 2020
Er wordt een verdachte brief aangetroffen bij Unisys in Leusden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de brief onschadelijk gemaakt.
Bij de ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost ontploft wederom een bombrief. Er is niemand gewond geraakt.

Wisselende Modus operandi

De afzender veranderd na de brieven die hij in januari verstuurd van werkwijze,
De bombrief is dikker dan een normale envelop en heeft als afzender het CIB, dat gevestigd is in Rotterdam. De contactgegevens van de afzender zijn vals en op de envelop geplakt in plaats van op de envelop gedrukt zoals dat gebruikelijk is bij een groot bedrijf.
Op de bombrieven die in 12 februari zijn verstuurd, staat het fictieve bedrijf Skysence Trading als afzender op het geplastificeerde deel van de envelop. Het adres dat hierbij gebruikt wordt is echter wel een bestaand adres in Den Haag. De enveloppen zijn voorzien van twee blauwe postzegels.

Waarschuwing

We mogen concluderen dat de afzender op relatief grote schaal dreig- en bombrieven naar Nederlandse bedrijven verstuurd. De persoon is goed bekend met het vervaardigen van deze bombrieven en wisselt zijn werkwijze waardoor hij minder voorspelbaar is.

De dader heeft zijn doel waarschijnlijk nog niet bereikt en is ook nog niet door de politie aangehouden. Er is dus een reële kans dat er een nieuwe golf van aanslagen volgt is na de Corona crisis de kantoren in Nederland weer meer open gaan.

Hulpmiddel voor het herkennen van bombrieven

U kunt op deze website kosteloos een poster/info graphic downloaden waarmee u de meeste bombrieven kunt herkennen.

Informatie van Politie over bombrieven

Meer informatie vindt u op de website van de politie waar speciaal een pagina is ingericht voor deze zaak.